Herken je jezelf in de volgende situatie:
1. Je bent boven de 40 en hebt al behoorlijk wat teleurstellingen gehad om een nieuwe partner te vinden.
2. Bij iedere date hoop je de juiste partner te vinden maar steeds loopt het uit op een teleurstelling.
3. Je krijgt het idee dat alle mannen/vrouwen alleen maar op zoek zijn naar iets vrijblijvends en merkt dat je niet verder komt dan de eerste fase van de liefde
4. Je voelt je steeds meer geremd en wantrouwig worden.
5. Je gaat steeds meer twijfelen aan je toekomstbeeld en wordt steeds cynischer.
6. Je hebt nog steeds een groot verlangen maar ook wanhopig
Ad 1 . Het vinden van de juiste partner op latere leeftijd is lastig. Niet alleen moet je iemand vinden die jij aantrekkelijk vindt maar ook andere zaken als wonen, kinderen, leeftijdsfase, werk toekomstplannen, financiën, gezondheid spelen een belangrijke rol. Wil je wel verhuizen of samen- wonen en wanneer ben je dan zover om alles op te geven met de wetenschap dat de weg terug erg moeilijk wordt? Kun je opschieten met zijn af haar kinderen en kun je daarmee omgaan? Hoe is het met jullie gezondheid en ben je bereid om ook zorg voor je partner te hebben als dat nodig is? Wil jij latten en zij of hij juist niet. Hoe is jullie financiële toestand en vooral ook in de toekomst?
Hoe zien jullie je toekomst en ga je om met werk en misschien wel met pensioen?
De kans dat dit allemaal klopt is niet zo groot dus je zult dus waarschijnlijk de bereidheid moeten hebben om concessies te doen en vooral risico’s te nemen en durf je dat dan wel?
Ad 2. Door alle teleurstellingen ben je wellicht een stuk afstandelijker geworden. Eerst maar eens kijken want voor dat je het weet gaat het weer mis. Je houdt reserves en wacht af. Je geeft je niet helemaal in de relatie en houdt vast aan het leven wat je had voor de relatie en blijft investeren in je zelfstandigheid los van de ander. Niet echt bevorderlijk voor je relatie….
Ad 3. In het begin van je nieuwe relatie ben je nog enthousiast en wellicht verliefd en geniet je van je nieuwe ontmoeting maar ergens in je achterhoofd zit dat stemmetje van … En dan komt je eerste ruzie.” Zie je wel”, denk je en alle pijn van voorgaande ervaringen steken de kop op. Emoties lopen hoog op en je trekt je terug of blijft hameren op je gelijk. Vanaf dat moment ben je nog meer op je hoede.
Ad4. Daar waar, in een stabiele relatie, een ruzie slecht een moment is waarop je elkaar even niet begrijpt en dus wordt aanvaard als iets wat er gewoon bij hoort is dit voor jou een alarmsignaal.
De focus ligt op “kan ik deze partner vertrouwen” en wat betekend dit voor onze toekomst, die toch al zo moeilijk is. Wil ik dit wel ……… En weer doe je een stap terug.
Ad 5. Je gaat nu kritischer naar je partner kijken in afwachting van het volgende conflict.
Je kijkt steeds meer naar de concessies die je moet doen en twijfelt of je die voor deze persoon op kan brengen en wacht op het volgende conflict zodat je kunt zeggen zie je nou wel, dit gaat het niet worden. Meer spanning en vooral innerlijk meer afstand zorgen voor een verdere verwijdering en het beëdigen van je relatie. Terug bij af en weer en teleurstelling erbij.
Ad 6. Tsja en wat nu met je verlangen? IK hoop dat je door bovenstaande bewust wordt van de invloed van je eigen houding op het geheel. Dat wordt vooral veroorzaakt door je eigen onzekerheid en angst om opnieuw gekwetst te worden. Heel begrijpelijk maar op deze manier focus je je te veel op de negatieve kanten van een partnerschap en je weet dat elke man of vrouw en dus elke relatie ook een schaduw kant heeft. Dus wat te doen..
1. Begin alleen aan een relatie als je voldoende vertrouwen in jezelf hebt dat je ook om kan gaan met de bijbehorende kwetsingen.
2. Stel je open en kwetsbaar op en wees niet bang voor de gevoelens die dat bij je oproept maar bespreek die met je partner
3. Wees je ervan bewust dat, gezien bovenstaande schets, met een focus op de negatieve kanten van een relatie het eindresultaat bijna voorspelbaar is.
4. Elke relatie krijgt te maken met het omgaan van de verschillen. De perfecte mens betstaat niet en de perfecte relatie dus zeker niet. Leer dus omgaan met die verschillen en accepteer dat je partner ook negatieve kanten heeft.
5. Het belangrijkste is dat je leert om met conflicten om te gaan. Jullie beide worden door een conflict geraakt op kwetsbaarheden uit het verleden. Ieder heeft een eigen manier om daar mee om te gaan. Als pijnlijke emoties de boventoon voeren kan de ene persoon een sterke neiging hebben om zich terug te trekken terwijl de ander vecht voor zijn of haar gelijk. Neem even afstand en laat dit niet leiden tot allerlei negatieve gedachtes over de hele relatie maar kom tot rust en bespreek daarna met alle liefde en begrip over dat wat er gebeurd. Doe dat niet vanuit je gelijk halen maar probeer begrip te hebben voor elkaars standpunt.
6. Herstel je relatie en blijf open en toegankelijk. Het is maar een conflict en geen karakter fout. Wacht niet tot de ander toenadering zoekt maar ga gewoon verder waar je gebleven bent.
7. Bespreek elkaars toekomstverwachtingen met een open houding. Verbind daar niet direct conclusies aan maar verken elkaars verlangens. Als de verschillen erg groot zijn laat dat er dan even zijn en verbind daar niet direct conclusies aan. Kom er regelmatig op terug en tast af wat het voor de ander betekend. Later kun je wellicht liefdevolle en creatieve oplossingen vinden om elkaar tegemoet te komen
8. Laat het verleden los en richt je op de toekomst en weet dat je risico’s moet lopen. Doe dat met verstand en gevoel en geeft het vooral de tijd. Probeer geen zekerheid af te dwingen maar geef je liefde omdat je lief hebt. Gun de ander zijn eigen tempo en manier van liefhebben.
9. Wees creatief in de manier waarop je je relatie wil vormgeven. Misschien is samenwonen niet altijd de meest voor de hand liggende optie. Kijk samen naar wat je verlangens zijn en realiseer je dat een relatie ook een keuze is die vraagt om verandering van jouw manier van leven tot nu toe. Klamp je niet te veel vast aan oude verworvenheden en onafhankelijkheid. Maak ruimte voor de ander zonder je eigenheid te verliezen.