Regelmatig krijg ik mensen in relatietherapie die worstelen met de keuze moet ik bij mijn huidige partner blijven of kies ik voor degene waarmee ik “vreemd” ben gegaan. De nieuwe liefde is ontstaan in een periode waarin de huidige relatie niet meer” voldeed” en de weg naar een andere verhouding stond open. En ja ineens was daar die aandacht van een ander en lijkt het of alle verlangens opeens werden vervuld. Na enkele maanden wordt dan of de dader betrapt of blijkt de nieuwe relatie ook problemen met zich mee te brengen. De “vreemdganger” wordt geconfronteerd met veel verwarrende gedachtes en gevoelens en kan niet tot een keuze komen.
Een pijnlijke en verdrietige periode breekt aan en wat te doen?
Uit onderzoek blijkt dat het starten van een nieuwe relatie vanuit een bestaande situatie meestal gedoemd is om te mislukken. Het brengt alleen maar verliezen voor alle betrokkenen. Er zijn een aantal factoren die daar een belangrijke rol in spelen.
1. Het idealiseren van de nieuwe partner
2. Het niet onderkennen van de eigen rol in het mislukken van de bestaande relatie
3. De complexheid van het verbreken van de bestaande relatie
4. De negatieve start en beperkende omstandigheden
Ad1 Verliefd worden op een ander kan iedereen overkomen. Maar ja wat doe je er mee. Verliefdheid maakt blind en we projecteren onze verlangens op de ander (vooral wat we te kort komen in onze huidige relatie) zonder ons te realiseren dat de ander ook niet perfect is. We storten ons in een avontuur zonder echt na te denken. Maar wat als die ander ook problemen met zich meebrengt?
Ad2 Meestal lijkt het of de nieuwe relatie alle problemen oplost. We geven de bestaande relatie niet de kans om veranderingen door te voeren. Sterker nog we geven onze bestaande partner de schuld van alle problemen zonder ons te realiseren dat je daar zelf voor 50% een aandeel in hebt. Dat aandeel neem je mee in de nieuwe relatie en zorgt in de toekomst ook voor problemen.
Ad3 Je bestaande relatie beëindigen is meestal een pijnlijk en moeizaam proces. Zeker als er kinderen zijn leidt dit tot heftige en emotionele drama’s die voor alle betrokkenen veel pijn veroorzaken. Schuldgevoelens, spijt, weerstand en afstand, woede en verdriet maken dat het uitelkaar gaan een enorme impact heeft op alle betrokkenen. Het wordt daarna nooit meer “normaal”.
Ad4 Denk nu niet dat je met je nieuwe liefde nog lang en gelukkig kunt leven. De omstandigheden zijn niet meer zoals je op jonge leeftijd keuzes kon maken. Kinderen zullen van slag raken door het gebeuren en problemen veroorzaken. Financieel moet je vaak terug naar een bestaansminimum.
Bezoekregelingen zijn vaak moeizaam en oude pijn staat meestal in de weg voor een goede omgang met je ex-partner. Als het een beetje tegen zit heeft je nieuwe partner ook dit soort problemen en kun je die samen proberen op te lossen. Niet echt een romantische start. En denk je dat een nieuw gezin vormen haalbaar is? Lees dan de blog maar eens over samengestelde gezinnen.
Dus denk goed na voordat je begint aan een dergelijk avontuur. Beter is het om eerst je bestaande relatie een kans te geven en daar je problemen proberen uit te werken. Mocht dat niet lukken kun je alsnog besluiten om te scheiden en na een gezonde periode van zelfreflectie een nieuwe partner te zoeken vanuit rust en balans.